Bezig met laden...

Pilsner Vreugde

door: Wouter
54 Reviews

Een klassiek helder pilsner bier geïnspireerd door Grolsch Premium Pilsner. Dit brouwsel biedt een heerlijk uitgebalanceerde bittere smaak met een licht zoete moutige basis, eindigend met een frisse afdronk.

Wat zit er in?

4.8%

ABV

30

IBU

20 L liter

Hoeveelheid

30 dagen

Totale brouwtijd

Stijl:

  • Pilsner
  • Lager
  • Bodemgisting

Smaakprofielen:

  • Bitter
  • Moutig
  • Fris

Wat heb je nodig?

Product Nodig Link
Weyermann® pilsner mout 2,5 - 4,5 EBC 25 kg 4.5 kg
Weyermann® Vienna mout 6 - 9 EBC 25 kg 0.5 kg
Hopkorrels Spalt Select 100 g 50 g
Hopkorrels Hallertau Perle 100 g 50 g
Pinnacle biergist gedroogd Heritage Pilsner 11,5 g 11.5 g

Opmerkingen

Doel is een helder, verfrissend pilsner met een aangename bittere afdronk en een lichte moutige basis.

Stappen

Maischen

Verwarm 20 liter water tot 65°C. Voeg de geplette mout toe en houd de temperatuur 60 minuten tussen 65°C en 68°C. Dit geeft de enzymen de tijd om de zetmeel in de mout om te zetten in vergistbare suikers.

Verhogen naar mash-out

Verhoog de temperatuur naar 76°C voor 10 minuten. Dit stopt de enzymactiviteit en maakt de wort dunner voor het filteren.

Filteren en Spoelen

Filter de wort en spoel de mout met 75°C water tot je 25 liter wort hebt verzameld.

Koken

Breng de wort aan de kook en voeg 25 g Spalt Select hop toe. Na 45 minuten koken, voeg 25 g Hallertau Perle hop toe. Na 60 minuten koken, voeg nog eens 25 g Spalt Select hop en 25 g Hallertau Perle hop toe en kook voor een laatste 15 minuten. Het totaal moet 75 minuten koken zijn.

Koelen

Koel de wort snel af tot 20°C met een wortkoeler om infectie te voorkomen en de juiste temperatuur te bereiken voor de gisting.

Gisten

Giet de afgekoelde wort in het fermentatievat en voeg de Pinnacle Heritage Pilsner gist toe. Laat het bier 2 weken gisten bij 10°C. Na de eerste gisting, verhoog de temperatuur naar 18°C voor een diacetylrust gedurende 2 dagen om boterachtige smaken te voorkomen.

Lageren

Verplaats het bier naar een lageringsvat en lager bij 2°C voor 3 weken. Dit verbetert de helderheid en laat de smaken zich harmoniseren.

Bottelen

Bottel het bier met 6 g suiker per liter voor carbonisatie. Laat de flesjes bij 20°C voor 2 weken om op druk te komen.

Brouwtabel

De brouwtabel geeft een overzicht van de verschillende stappen die je moet doorlopen om je bier te brouwen. Let op!

Brouwtabel

Misschien zijn deze recepten ook wat voor je

Frisse Zoete Fruitige Pilsner

Een heldere en verfrissende pilsner met een zoete afdronk en een vleugje vruchtenaroma.

Hop & Drop IPA

Een gedurfde India Pale Ale met een unieke twist van echte drop. Deze IPA combineert bittere en arom...

Appel Tripel

Een heerlijke Belgische Tripel met de unieke smaak van appeltaart. Geniet van de complexe smaak en a...

Berliner Weisse Hop Delight

Een verfrissende, lichtzure Berliner Weisse met een extra twist van hoppigheid. Perfect voor de zome...