Bezig met laden...

Kruidnoten Pilsner

door: Wouter
54 Reviews

Een klassieke, verfrissende pilsner met een verrassende draai: de warme, kruidige smaak van traditionele Sinterklaas kruidnoten. Het resultaat is een uniek bier dat perfect is voor de feestdagen.

Wat zit er in?

5.0%

ABV

25

IBU

20 liter

Hoeveelheid

6 weken

Totale brouwtijd

Stijl:

  • Pilsner
  • Speculaas
  • Kruidig

Smaakprofielen:

  • Kruidig
  • Moutig
  • Fris

Wat heb je nodig?

Product Nodig Link
Weyermann® pilsner mout 2,5 - 4,5 EBC 25 kg 5 kg
Bio vloeibare gist WLP800-O Pilsner Lager - White Labs - PurePitch™ Next Generation 1 capsule
Hopkorrels Hallertau Mittelfrüh 100 g 50 g
Hopkorrels Tettnanger 100 g 30 g
Koriandervrucht 100 g 10 g
Kruidnoten (speculaaskruiden mix) 30 g
Karbonat (calciumcarbonaat) 5 g

Opmerkingen

Let op de temperatuur en tijd tijdens het brouwproces, vooral tijdens het maischen en fermenteren, voor een authentieke pilsnersmaak gecombineerd met kruidige tonen.

Stappen

Brouwen: Mouten

Verwarm het water tot 72°C en voeg de Weyermann® pilsner mout toe. Houd de temperatuur op 65°C voor 60 minuten. Dit zorgt voor een optimale enzymatische activiteit voor de omzetting van zetmelen naar suikers, wat essentieel is voor gisting.

Spoelen

Verhoog de temperatuur tot 78°C en spoel het graanbed met heet water. Dit helpt om zoveel mogelijk suikers uit het graan te halen.

Brouwen: Koken

Breng de wort aan de kook en voeg de Hallertau Mittelfrüh hop toe voor bitterheid. Kook voor 60 minuten. Voeg de Tettnanger hop laatst 15 minuten toe voor smaak en geur.

Kruidnoten en Koriander

Voeg de kruidnoten en koriander toe in de laatste 10 minuten van de kooktijd om de kruidige tonen te versterken.

Koelen en Gisten

Koel de wort snel af tot 10°C en voeg de Pilsner Lager gist toe. Laat deze bij 10-12°C gisten voor 2-3 weken. Dit lage fermentatietemperatuur zorgt voor een schone pilsnersmaak.

Lageren

Siphon het bier naar een gecontroleerde omgeving en lager bij 0-4°C gedurende 3-4 weken om de smaken te verzachten en het bier helder te maken.

Bottelen

Bottle het bier met een kleine hoeveelheid koolzuurhoudend suiker voor carbonatatie. Laat het 2 weken na fermentatie op kamertemperatuur rusten voordat het geconsumeerd kan worden.

Brouwtabel

De brouwtabel geeft een overzicht van de verschillende stappen die je moet doorlopen om je bier te brouwen. Let op!

Brouwtabel

Misschien zijn deze recepten ook wat voor je

Frisse Zoete Fruitige Pilsner

Een heldere en verfrissende pilsner met een zoete afdronk en een vleugje vruchtenaroma.

Hop & Drop IPA

Een gedurfde India Pale Ale met een unieke twist van echte drop. Deze IPA combineert bittere en arom...

Appel Tripel

Een heerlijke Belgische Tripel met de unieke smaak van appeltaart. Geniet van de complexe smaak en a...

Berliner Weisse Hop Delight

Een verfrissende, lichtzure Berliner Weisse met een extra twist van hoppigheid. Perfect voor de zome...