Bezig met laden...

Midnight Ink Black IPA

door: Freddy
54 Reviews

Een gedurfde Black IPA met een intrigerend aroma van Cascade en de kenmerkende bitterheid van Simcoe in een donker gekleurd bier.

Wat zit er in?

6.5%

ABV

60

IBU

12 liter

Hoeveelheid

3 weken

Totale brouwtijd

Stijl:

  • Black IPA
  • American IPA
  • Craft Ale

Smaakprofielen:

  • Citrusachtig
  • Roasted Malt
  • Pine
  • Chocolate

Wat heb je nodig?

Product Nodig Link
Pauls Malt Keep Flying - Maris Otter 4 - 6 EBC 25 kg 3 kg
Castle Malting Pale Ale mout 7-10 EBC 25 kg 1 kg
Carafa Special Type III 500 g
Cristal mout 60L 300 g
Hopkorrels Hallertau Cascade 100 g 50 g
Simcoe hop 50 g
Pinnacle biergist gedroogd Heritage American Ale 11,5 g 11,5 g

Opmerkingen

Zorg dat het bier donker genoeg is met de Carafa Special Type III, maar overdrijf niet, zodat de hoparoma's niet verdwijnen.

Optimaliseer de hoptoevoegingen voor een evenwichtige bitterheid die niet overweldigend is in contrast met de donkere mouten.

Stappen

Mouten schroten

Schroot de Maris Otter, Pale Ale mout, Carafa Special Type III en Cristal mout grof zodat de kafjes intact blijven, wat zal helpen om een goede filtratie te krijgen in de maisch.

Maischen

Verwarm 14 liter water tot 68°C en voeg de geschrote mout toe. Houd deze temperatuur 60 minuten aan om de zetmelen in suikers om te zetten. Daarna verhoog je de temperatuur tot 75°C voor 10 minuten voor de mash-out. Dit stopt de enzymatische processen.

Filteren en spoelen

Filter het wort en spoel met 4 liter water van 78°C om zoveel mogelijk suikers uit de mout te halen.

Koken

Breng het wort aan de kook en kook voor 60 minuten. Voeg de eerste 25 g Simcoe hop toe bij aanvang van het koken voor de bitterheid. Voeg de overige Simcoe hop de laatste 15 minuten van de kook toe samen met 25 g Cascade hop voor aroma.

Whirlpool en koelen

Na het koken, whirlpool en koel het wort snel af tot 20°C om de groei van ongewenste microben te minimaliseren.

Gisten

Hevel het gekoelde wort naar een fermentor en voeg de American Ale gist toe. Fermenteer bij 20°C gedurende 2 weken of totdat het SG stabiel is.

Conditioneren

Hevel het bier over naar een nieuwe container en laat het 1 week lageren bij 2°C om het bier helder te maken.

Bottelen

Bottel het bier met 6 g suiker per liter voor een bruisend resultaat na zo'n 2 weken refermentatie in de fles bij kamertemperatuur.

Brouwtabel

De brouwtabel geeft een overzicht van de verschillende stappen die je moet doorlopen om je bier te brouwen. Let op!

Brouwtabel

Misschien zijn deze recepten ook wat voor je

Frisse Zoete Fruitige Pilsner

Een heldere en verfrissende pilsner met een zoete afdronk en een vleugje vruchtenaroma.

Hop & Drop IPA

Een gedurfde India Pale Ale met een unieke twist van echte drop. Deze IPA combineert bittere en arom...

Appel Tripel

Een heerlijke Belgische Tripel met de unieke smaak van appeltaart. Geniet van de complexe smaak en a...

Berliner Weisse Hop Delight

Een verfrissende, lichtzure Berliner Weisse met een extra twist van hoppigheid. Perfect voor de zome...